Playback speed
×
Share post
Share post at current time
0:00
/
0:00
Transcript
1

Författaren Katerina Janouch jagas av åklagaren efter islamkritiskt reportage - en varning till alla Sveriges journalister

Åtalet om grovt förtal mot författaren Janouch kan inte tolkas som något annat än "lawfare" och ett försök till att tysta all kritisk granskning av islam. En mycket farlig samhällsutveckling...
1

Se till att bli betalande prenumerant genom kortbetalning för att stödja min granskande och utmanande journalistik. Det går även bra att swisha ett valfritt bidrag eller 720 kr till 123-697 89 69 för en årsprenumeration. Märk insättningen med “prenumeration” samt din mejladress.

Jag tar också emot förutsättningslösa gåvor till mig, personligen, genom swish-numret +46760891489. Läs mer om villkoren för detta här.

Aktivister inom rättssystemet har under den senaste tiden beväpnat förtalslagstiftningen i syfte att få tyst på obekväma och samhällskritiska röster på högerkanten.

Tidigare var det förväntat att man drev förtalsmål civilrättsligt och därmed stod för rättegångskostnaderna själv. Men idag ser vi en trend där allt fler anmälningar drivs, och bekostas, av Åklagarmyndigheten.

Oppositionella journalister och opinionsbildare såsom jag själv, Lennart Matikainen, Katerina Janouch, Ramona Fransson samt Joakim Lamotte har alla åtalats för förtal till följd av granskande reportage.

I LEX-Janouch fallet rör det sig om en lärare i Tierp som hade tvingat sina värnlösa 9-åriga elever till att bekänna sig till islam. En kontroversiell undervisningsmetod som skolans kristna föräldrar reagerade på.

Det skulle även framkomma att de muslimska barnen inte behövde delta under undervisningen om kristendomen efter att deras föräldrar hade krävt det.

Katerina Janouch valde att lyfta problematiken på hennes blogg där hon även intervjuade föräldern Anna-Maria som lät sig intervjuas om situationen på hennes barns skola.

Åklagarmyndigheten valde att väcka åtal om förtal mot Janouch eftersom den kontroversiella läraren hade namngets i artikeln.

Under rättegången hånade åklagaren Elin Blank Janouchs granskning och stämplade henne som lögnare, trots att all fakta hade redogjorts i sakframställan av advokat Sargon De Basso.

Lysna på reportaget

Om du föredrar att göra något annat samtidigt som du tar del av mina reportage kan du lyssna på inslagen i din poddspelare. Sök på "Christians reportage” i din poddapp och prenumerera för att inte missa framtida avsnitt.

0:00
-22:35

| Apple Podcaster | Spotify | RSS | Spreaker | Podcast Addict | Podchaser | JioSaavn | iHeartRadio | Deezer | Amazon Music / Audible | Google Podcast |

Se hela reportaget på X, Facebook, YouTube eller Rumble och glöm inte att dela reportaget med dina vänner och bekanta.

Christian Peterson


David Eriksson är ansvarig utgivare för assarchristian.se. Kommentarer förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 Comment
Christian Peterson
Förtalsombudsmannen
Civilsamhällesorganisation som arbetar med att stödja brottsoffer som blir utsatta för förtal i sociala medier.
Authors
Christian Peterson